Een interieur moodboard zelf maken lijkt lastig, maar met dit 5 stappenplan wordt het maken van een moodboard een stuk eenvoudiger en leuker. Met deze tips kun jij direct aan de slag en kun je net als interieurstylisten bij de woonprogramma’s op tv met een goed plan beginnen. Zo ga je gericht shoppen in de sfeer die jij in jouw interieur wilt!
Lijst met al jouw woonwensen
Voordat je begint met het samenstellen van jouw moodboard ga je eerst een lijst maken met woonwensen. Dit kunnen praktische dingen zijn als opbergruimte, plek voor tv en apparatuur. Maar ook meer licht in de woonkamer, gezellige sfeer of meer kleur horen op deze lijst. Bovendien kun je rekening houden met de functie van de ruimte, dus slapen, aantal zitplaatsen of werkplek. Op jouw wensenlijst kun je ook voorbeelden of namen zetten van vakantieplekken. Of misschien een restaurant of winkel waar je de sfeer heel prettig vond of de stoelen heel mooi en comfortabel. Zet ook even in de lijst welke meubelen blijven of welke foto niet mag ontbreken in jouw plan.
Een interieurstijl kiezen
Nu je een wensenlijst hebt samengesteld kun je kiezen voor een bepaalde sfeer. Hiermee ga je straks heel gericht zoeken naar bepaalde sfeerbeelden. Kies een stijl die past bij de ruimte, waar je je prettig bij voelt of welke je rust geeft. Welke stijl spreekt je aan: industrieel, landelijk, botanisch of Scandinavisch? Mocht je nog twijfelen welke stijl het beste bij je past, dan kun je deze interieurstijltest van VT wonen doen. Als je kiest voor een bepaalde stijl zorg je voor de eenheid in een interieur en de samenhang. Dit is vaak heel belangrijk voor een goed eindresultaat.
Inspiratiebeelden zoeken
Nu begint de zoektocht naar inspirerende beelden. Als je zoekt naar afbeeldingen op bijvoorbeeld Pinterest, maar je kunt ook kijken bij mijn interieurplannen. De inspiratiebeelden kun je opslaan op een Pinterestbord. Of je kunt ze direct op jouw computer opslaan in een aparte map. Je kunt ook zoeken op interieurfoto’s op Instagram of als # kies je de interieurstijl die je zoekt, zoals #scandinaviandesign of op kleur #whiteinterior. Verzamel zoveel mogelijk beelden en zoek een aantal dagen, dan zul je zien dat je hier steeds beter in wordt.
Bovendien kun je een beetje op de kwaliteit letten, want vaak is bijvoorbeeld 1 beeld in je moodboard groot en dan moet hij niet wazig worden. De beelden die je verzamelt hoeven niet alleen maar van een interieur te zijn. Dit kunnen ook beelden zijn van een specifiek detail van een voorwerp, de print van een stof of de uitstraling van een bepaald materiaal. De kleur die je in het interieur wilt gebruiken hoef je nu nog niet te bepalen, dus het mag neutraal zijn, dan kun je hier later een kleurenpalet aan toevoegen.
Producten zoeken
Jouw moodboard gaat nu al wat meer vorm geven en nu kun je dus op zoek gaan naar de juiste artikelen bij de stijl die je hebt gekozen. Hierbij kun je denken aan meubelen zoals: tafel, eetkamerstoelen een bank of fauteuil. De materialen die je wilt gebruiken, dus soort vloer of raambekleding. Dit kunnen gewenste materialen zijn of bestaande die je meeneemt in jouw moodboard. Ook ga je op zoek naar accessoires voor de aankleding van de ruimte zoals bijvoorbeeld: vloerkleed, lampen en kussens.
Vaak zoeken mensen warmte en denken dit te vinden in een kleur voor de ruimte, maar vaak kun je een ruimte veel warmer maken door het gebruik van natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld hout en linnen. Wil je de ruimte juist wat stoerder maken kun je kiezen voor zwart metaal en beton. En samen zorgt dit voor contrast en hiermee maak je een ruimte veel spannender.
Wat je ook bij een moodboard kunt plaatsen zijn planten die je wilt gebruiken en zelfs de pot die daarbij hoort. Voor de sfeer is het ook belangrijk om details qua afwerking van de ruimte weer te geven zoals bijvoorbeeld een radiatorombouw of soort inbouwspots. Je kunt er voor kiezen om steeds een apart mapje te maken met verlichting, banken, kasten enz. Zo blijf je steeds filteren, zodat je overal het best passende item hebt.
Moodboard uitwerken
Nu je alle beelden hebt verzameld kun je deze samenvoegen tot één moodboard op foamboard. Om digitaal een moodboard te maken zijn er tegenwoordig ook genoeg gratis programma’s voor als canva. Zelf werk ik het liefst in Photoshop. Blader nog even door al je verzamelde beelden en maak dan een combinatie die voor jou kloppend is. Kies beelden waar je een goed gevoel van krijgt. Probeer meerdere opties, dus wat gebeurt er als ik deze bank kies in plaats van deze. Op een gegeven moment zie je dan dat het samen een fijn beeld geeft.
Vaak is een moodboard aantrekkelijker door te kiezen voor 1 wat groter beeld. Zeker als je kiest voor een horizontaal moodboard is dit belangrijk. Let hierbij wel op dat dit grote beeld heel bepalend is, dus besteed hier wat extra aandacht aan. En let op de kwaliteit van de foto. Je kunt jouw moodboard neutraal houden qua kleur en hier een kleurenpalet naast houden. Of je zorgt dat de gekozen kleuren steeds terugkomen in je beelden of artikelen. Vaak is het belangrijk dat je meubelen of een lamp uitknipt. Zo kun je deze half voor een andere afbeelding plakken. Dan kun je beter vormgeven hoe bepaalde artikelen met elkaar heel geheel worden. Denk hierbij aan een gekozen behang met hiervoor uitgeknipt een lamp en stoel. Soms ga je even schuiven met de gekozen beelden tot het klopt. Twee drukke plaatjes naast elkaar werkt dan niet, terwijl eentje bovenaan het blad en één onderaan wel werkt.
Ben je tevreden met het resultaat? Denk je dat je een inspirerend moodboard voor jezelf hebt gemaakt, dan kun je hiermee aan de slag. Shoppen aan de hand van een moodboard voorkomt dat je miskopen doet voor je interieur. Bovendien bespaart het een hoop tijd, want je zoekt gericht. En je zult zien dat het hierna een stuk makkelijker zal worden om de ruimte daadwerkelijk in te richten. Een moodboard zal je dus verder helpen naar een huis waar jij je thuisvoelt!
Interieurmoodboard voorbeelden
Hier zijn een aantal voorbeelden van mij zodat je goed van start kunt gaan.
Comments